Gohybrid hjälper till i Zimbabwe och Sydafrika

Möjligheten till utbildning förändrar liv. Det var Paul och Eszters ledord när de under sin livstid hjälpte flera barn i nöd. Idag fortsätter stiftelsen Paul & Eszter Karaszi Education Foundation deras livsverk. Vi på Gohybrid är med i arbetet och bidrar med bland annat datorer, mobiltelefoner och teknisk support till skolor i Zimbabwe och Sydafrika.

 

Paul Karaszi och Eszter Hodován växte upp i Ungern under andra världskriget. Efter ett liv på flykt flyttade de till Sverige där de fann sitt hem. Här fick deras familj växa upp medan de påbörjade sitt arbete för barn i nöd i Sverige och Ungern. De var båda passionerade kring utbildning och gjorde vad de kunde för att hjälpa barn i kris.

 

Efter Eszters bortgång år 2018 fick pengarna de samlat in bli grunden till Paul & Eszter Education Foundation. En stiftelse som idag fortsätter att arbeta för samma värld som det modiga paret kämpade för och som stödjer underprivilegierade skolor i södra Afrika.

 

“Kändes naturligt att hjälpa till”

 

Tibur Karaszi, en av sönerna i Karaszi-familjen har jobbat i över 5 år som underkonsult på Gohybrid och det blev därför självklart för oss att bidra med material och teknisk support när vi hörde om det viktiga arbetet. Datorer och teknik är viktiga bidrag eftersom de just nu arbetar med att ta fram teknologiska utbildningsmöjligheter för White Water-skolan i södra Zimbabwe. Fram tills nyligen fanns det varken datorer eller mobiltelefoner på skolan, men det har vi försökt hjälpa till med.


Meiring Primary school
in Riebeek Kasteel, South Africa, här hjälper vi till med datorer och smartphones.

 

Gohybrid har nu varit en dedikerad IT-partner för dessa två projekt sedan 2018 och vi tar ett långsiktigt ansvar för att samla in begagnade datorer och mobiler till skolan. Vi rensar och uppdaterar tekniken för en skolmiljö, hjälper till med installation i den nya skolbyggnaden, och bidrar med IT-tjänster till exempelvis deras hemsida.

 

education-foundation

Skolan i Zimbabwe, på den här gräsplätten ska den nya datorsalen och solkraftverket byggas.

 

 

Vår kollega Börje Carlsson, Seniorkonsult och delägare i Gohybrid och nära vän till Karaszi-familjen, berättar:

– Det kändes naturligt att vara med och hjälpa till och eftersom det var datorer och mobiltelefoner de behövde hjälp med så kändes det ännu mer självklart. Vi brukar vanligtvis inte skicka ut datorer, men här såg vi ett läge där vi kunde samla ihop begagnade datorer och skeppa dem till skolan Via telefon har vi sedan stöttat med support och sett till att datorerna är igång och att de får lära sig grunderna.

 

– Vårt ansvar är att det kommer ner datorer och mobiltelefoner som fungerar och vi står för eventuella licenskostnader. Jag har fått hjälp av våra kunder och samarbetspartner för att samla in hårdvara. Nu är det väl runt 50 datorer som vi har gjort i ordning och levererat. 

 

 

"Man blir alldeles varm i hjärtat”

 

Bidraget har tagits emot med stor tacksamhet. Börje kände sig rörd när han förstod hur mycket arbetet betydde.

 

– Jag har själv varit i Zimbabwe och träffat människorna i byarna. Det går knappt att beskriva hur mycket de uppskattar möjligheten till utbildning. Man blir alldeles varm i hjärtat. De satsar allt på den här utbildningen. Det är deras väg till ett bättre liv kan man säga.

 

meiring-primary-school

Rektorn för Meiring Primary school i Sydafrika tar emot den första leveransen av datorer, mobiltelefoner och klockor.

 

 

Små medel räcker långt

 

Det är stor skillnad mellan den tekniska utvecklingen i Zimbabwe och länder i västvärlden. Små medel kan räcka långt och förändra livskvalitén. 

 

– Det är svårt för oss att förstå hur det är att inte ens ha internet. Vi har kunnat hjälpa till med ett par mobiltelefoner till lärarna, vilket i längden har hjälpt dem ekonomiskt. Tidigare har de behövt gå till marknaden för att göra inköp och fått ganska taskiga priser. Nu kan de kolla de bästa pris via internet innan de handlar. Det har gjort en stor skillnad för dem. 

 

Det finns mer att göra

Just nu är projektet på paus på grund av Covid-19, men så fort läget öppnar upp sig så finns det planer på att vi kan utvidga våra bidrag ytterligare.

 

– Nu hoppas vi på att kunna stötta dem med flera hus med solpaneler bland annat, berättar Börje. Dessutom arbetar vi för att vara med på ett nystartat projekt på en annan skola i Sydafrika där vi också kan hjälpa till med datorer. Sen ser vi över hur vi kan hjälpa till på andra sätt i de delar av Sydafrika där barnens uppväxt består till stor del av kåkstäder och kriminalitet. Vi måste göra det vi kan.

 

Vill du vara med och stödja projektet?

 

Läs mer om projektet här

Klicka här för att se hur du kan bidra

 

Du är också välkommen att kontakta Börje Carlsson eller Peter Karaszi. 

 

Vi på Gohybrid vill tacka de företag som hjälper oss att hjälpa! Ett extra stort tack till NRC Group Sverige, Zita finance och Moreco för all hjälp med datorerna.

 

NRCCCCCCC   Moreccozitafinans_logo