Vad är Hybrid Cloud?

Så du är intresserad av att börja flytta data till molnet? Jättebra idé! En av de första sakerna du kommer att märka är att det finns flera typer av molnlösningar. I en tidigare artikel har vi pratat om skillnaden mellan Private och Public Cloud. Men nu vill vi fokusera på den populära lösningen Hybrid Cloud.

 

Vad är Hybrid Cloud?

Hybrid Cloud är en mix mellan on-premise infrastruktur, Private Cloud och Public Cloud. Du får säkerheten och stabiliteten med on-prem och privata moln samtidigt som du får fördelarna med publika moln. Med Hybrid Cloud kan du nämligen enkelt kommunicera och flytta data mellan moln och on-prem. Det hybrida molnet fungerar ungefär som en krypterad bro mellan plattformarna. På så sätt skapas ett sammanhängande nätverk för all din data.

 

 

Fördelar med Hybrid Cloud

 

Det bästa med Hybrid Cloud är att du själv har kontrollen över hur du vill hantera din data. Ett hybridmoln är flexibelt och du kan skala upp och skala ner när du behöver det. Istället för att köpa, installera och upprätthålla fler on-prem eller privata moln, gör Hybrid Cloud att du kan utöka din data till publika moln vid behov. Du betalar bara för de resurser som faktiskt används vilket gör Hybrid Cloud mycket kostnadseffektivt.

Då passar Hybrid Cloud perfekt:

  • När du växer. Med Hybrid Cloud finns utrymme för företag att växa och när behovet ökar kan du enkelt anpassa din hantering. 

  • När du har känslig data. Om du har data som av olika anledningar inte får eller kan placeras i ett moln utan måste lagras on-prem.

  • Inför framtiden. Data som klarar sig utan problem i ditt nuvarande nätverk kanske behöver ytterligare kraft och utrymme i framtiden.

  • Vid nya lanseringar. När du lanserar en ny satsning är det ofta svårt att veta hur mycket utrymme den nya datan kommer behöva. Hybrid Cloud anpassar sig efter vad du behöver så du slipper köpa utrymme i förväg och riskera att du har för mycket eller för lite.

  • När du har stor variation av data. Om du har data som behöver både privata och publika molnlösningar. 

  • När du har varierade behov. Många företag använder inte hela sitt molnutrymme året om utan har perioder där det finns ett högre tryck.

  • När du inte har plats. Hybrid Cloud tar mycket mindre plats rent fysiskt än vad on-premise infrastruktur eller Private Cloud gör. 

  • När du redan har en molnlösning. Om du redan har en molnlösning är det enkelt att kombinera den med ett hybridmoln.

Du kanske tänker ”Varför kan jag inte bara köpa separata tjänster och ha on-prem, public och private?” Nackdelen med att ha separat hantering av lagringstjänster är att säkerhetsrisken blir större och det är också svårare att kommunicera mellan dem. Att ha en gemensam hybridlösning garanterar att lagringstjänsterna är anpassade till varandra och kan arbeta tillsammans på bästa sätt. Dessutom eliminerar du risken för att data faller mellan stolarna vid förflyttning och antingen tappas på vägen eller hamnar i fel händer.

 

 

Vilka bör använda sig av Hybrid Cloud?

 

Nuförtiden är det allra vanligast att större företag använder sig av Hybrid Cloud. Det tillåter dem att lagra sin känsliga information i privata moln eller on-prem infrastruktur, samtidigt som de kan ha resten av sin information i publika moln. Om du ska välja mellan private, public eller hybrid så är Hybrid Cloud det som är överlägset mest flexibelt.

 


Vill du veta mer om molntjänster och se vilken som passar just ditt företag?

 

Våra konsulter på Gohybrid är specialister inom Microsofts publika, privata och hybrida molnlösningar. Kontakta oss här om du är nyfiken på hur vi kan hjälpa dig eller om du har frågor.

Jag vill höras!